Vertaalapps voor je smartphone
16/06/2015

Op vakantie je koffie bestellen in de landstaal, een beetje in het Chinees bijpraten met je zakenrelatie in Shanghai, gelijk het origineel van de laatste nieuwe film bekijken zonder te hoeven wachten op de versie met ondertitels, of misschien met je Poolse buurman een babbeltje maken in zijn moedertaal– wat zou het mooi zijn, als je werkelijk zo veel vreemde talen zou beheersen….. Maar weinig mensen kunnen dat. Voor alle anderen met een smartphone is er inmiddels een ruime keuze aan vertaalapps.
Kies uit de mogelijkheden hieronder en vind uit welke het beste bij jou past!
Enkele van de genoemde apps geven niet alleen de tekst aan, maar geven die zelfs met een 'text-to-speech'-optie akoestisch weer. Veel van de apps werken alleen bij een actieve internetverbinding. Sommige zijn zo gebruikersvriendelijk geprogrammeerd dat je de te vertalen tekst naar keuze via camera, gesproken, met de hand geschreven of natuurlijk met het toetsenbord kan invoeren.
Andere apps bieden weliswaar maar een beperkt aantal taalcombinaties, maar vaak is juist dan de kwaliteit naar verhouding wonderbaarlijk hoog, omdat rekening gehouden wordt met de context (zakelijk, sociale netwerken, reizen, etc.) Bij weer andere vertaalapps kan je voor het importeren of exporteren van de teksten gebruik maken van knippen en plakken, of ze bieden een overzicht van mogelijke varianten in de vertaling.
De volgende apps zijn goed getest (alfabetische volgorde):
CamDictionary (Android)
GF Offline Translator (Android)
Google Goggles (Android)
Google Translator (iOS en Android)
Instant Translate (Android)
iTranslate (iOS, Android en Windows)
Meertalige vertaler (Android)
Say Hi Translate (iOS)
Speak & Translate (iOS en Android)
Translator keyboard (iOS en Android)
Vertaler voor gesprekken (Android)
Voice Translator (Android)