Proverb. Die Übersetzer.


Vertalers.
Techniek.

Passie.
Precisie.

 
Telefoon:

+31(0)10-2867898





Waarom leert de ene mens makkelijker vreemde talen dan de ander?

21/10/2015

Terwijl de een de woorden zomaar te binnen schieten, gaat het bij veel anderen toch een stuk moeilijker: bij het leren van een vreemde taal zijn de talenten uiteenlopend verdeeld. Sommige mensen leren met gemak een vreemde taal, terwijl anderen blijven stoeien met woorden en grammatica.

Maar waar ligt dat aan? Welke delen van de hersenen zijn daarvoor verantwoordelijk?

Volgens mevrouw Narly Golestani, groepleidster 'Brain and Language Lab' van het Neuroscience Center van de Universiteit Geneve, kunnen vreemde talen gedurende zogenaamde 'sensitieve perioden' makkelijker geleerd worden. Dit zijn bepaalde 'windows' in een mensenleven, met name tijdens de vroege kinderjaren.

Door steeds nieuwe informatie toe te voegen kunnen we onze hersenen stimuleren, zulke 'windows' langer open te houden. Wie dus telkens weer iets nieuws leert, blijft fit in zijn hoofd en plaveit de weg voor verdere, onbekende input.

Hoe goed de uitspraak bij iemand lukt, hangt ook af van hoe goed men vreemde klanken horen en onderscheiden kan. Een bepalende periode hiervoor is de vroege jeugd: baby's, die naast hun moedertaal nog blootgesteld werden aan een andere taal, leren die later met meer gemak. Ook wanneer ze als kleuter alleen de moedertaal gesproken hebben.

Overigens kunnen hiermee niet alle verschillen in taalbegaafdheid worden verklaard. Hersenonderzoek heeft uitgewezen, dat bij mensen met taalgevoel de linker auditieve cortex (hersenschors) groter is. Of dat genetisch bepaald is of een uitvloeisel van taalervaringen uit de vroegste kinderjaren, staat nog niet vast.

Ook zijn er verschillende mogelijkheden, een taal te leren: velen vinden het impliciete leren makkelijker, bijvoorbeeld door middel van films in een vreemde taal of door een verblijf in het buitenland. Anderen bereiken hun doel door expliciete leermethodes: ze stampen de grammatica erin en buffelen op woorden. Afhankelijk van de methode wordt het geheugen op verschillende manieren aangesproken. Impliciet leren duurt langer, maar het geleerde 'beklijft' ook langer. Wie expliciet leert, kan weliswaar bogen op snellere resultaten, maar helaas vergeet hij het geleerde ook weer sneller.

Bron: www.dasgehirn.info

Stuur ons een bericht:

Proverb is uw…
...betrouwbare partner als het om taal gaat. Wij hebben ons gespecialiseerd op vaktechnische vertalingen op het gebied van techniek, marketing, recht en farmacie. Daarnaast bieden we onze klanten DTP, websitelokalisering en terminologiemanagement.

In combinatie met ons zorgvuldige en professionele projectmanagement zijn uw projecten vanaf de eerste aanvraag bij ons in goede handen.

Wij rekenen talloze grote en middelgrote bedrijven tot onze klantenkring, waarmee we een langdurige en blijvende samenwerking nastreven.

Neem contact met ons op. We verheugen ons nu al op uw aanvragen!

Contact

Proverb Nederland
Rigapad 2
3067 RV Rotterdam

Telefoon: +31(0)10-2867898
E-mail: w7Gst7emsaeiroOzsay1prGh7a2v@nospam

De Proverbgroep heeft ook kantoren in:

Stuttgart

Hamburg

Zürich

Biel/Bienne

Wien


© 2021 Proverb Nederland | Juridisch | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden

empty